Vem behöver en modern ugn?
Nu har jag bott i min alldeles egna lilla lägenhet i drygt en vecka och det är som man kan förvänta sig. Om jag inte plockar undan disken, så står den kvar där när jag kommer hem och om jag bakar knäckebröd, då vet jag att det finns när jag är hungrig. På tal om knäckebröd. Jag har just testat min fina lilla ugn från 1989. Den fungerade alldeles utmärkt till fröknäcke och det blev så gott att jag bara måste dela med mig av hur jag gjorde.

Julias fröknäcke
Ingredienser till 1 normalstor plåt (då blir knäcket tunnt):
2,5 dl vatten
1 dl linfrön
1,25 dl solsoskärnor
0,5 dl chiafrön
0,5 tsk salt
~1 dl fiberhavregryn
Men hur blir detta till knäckebröd då?
- Koka upp vattnet.
- Sätt ugnen på 100-175 grader.
- Blanda alla ingredienser noggrannt. Smeten ska vara jättelös i början!
- Låt smeten svälla i 5 minuter. Om den fortfarande är rinnig, tillsätt mer fiberhavregryn.
- Bred ut smeten på ett bakplåtspapper. För att få till ett jämnt knäckebröd kan man lägga ett bakplåtspapper ovanpå smeten och kavla på det (annars fastnar allt i kaveln...).
- Berende på vilken temperatur du satte ugnen på kommer det ta olika lång tid. Lägre temperatur bevarar mer näring, men det tar mycket längre tid, särskilt om du gör ett tjockare knäckebröd. Dock kan man utgå från detta:
- Tjockt knäckebröd: 2 timmar i ugn på 150 grader, 1 timme i ugn på 175 grader
- Tunnt knäckebröd: 2 timmar i ugn på 100 grader, 1 timme i ugn på 175 grader
- Se bara upp så att det inte bränns på ytan innan det hinner torka i mitten! Om det börjar bli brunt, men fortfarande är mjukt: Sänk temperaturen!
- Tips! Om du har en liten ugn, som jag, så kan du göra tjockare knäckebröd med samma mängd smet, fast då behöver det vara inne i ugnen mycket längre.
Lycka till! :D
