Familjen Avokado hör av sig..

Nu är det dags att göra uppföljning på hur det gått för mina tre avokadoplantor. Senast jag skrev om dem såg de nämligen ut såhär:
 
 
Det var bara Avkado Jr som låg lite efter i växten. Även nu skiljer det en hel del i storlek mellan plantorna. Att särbehandla plantor gör tydligen stor skillnad. Se bara hur stor Mr Avokado blev under sommaren av att jag släppte lös hans rötter.
 
I början av sommaren...
 
... och i slutet av sommaren.
 
Under denna varma sverigesommar har han växt med minst en halv meter. Jämför det med hans jämgamla fru, Mrs Avokado, som fått stå inne i sin lilla kruka. Till och med Avokado Jr har växt om henne, nu när de bor i lika stora krukor.
 
Mrs Avokado till vänster och Avokado Jr som växt om henne. Är de inte fantastiskt vackra med sina rödskimrande blad?
 
Ni minns kanske inlägget om auxin och cytokinin, de där växthormonerna som påverkar hur en planta växer? Annars, kan ni läsa det här. Mr Avokados rötter fick verkligen chansen att växa till sig i sommar, vilket gjode att hans rotsystem blev stort. Det resulterade i hög produktion av cytokinin, med ökad tillväxt ovan jord som följd. Eller helt enkelt: stor rot -> stor planta.
 
I själva verket är dessa hormoner en del av plantans försvarsmekanism. Om plantans rötter är små skulle det vara otroligt dumt av den att låta sin krona växa sig alltför stor. Risken skulle bli att platan välter eller går av på grund av osymmetrin. Dessutom kan jag tänka mig att en stor krona behöver mer vatten än en liten. Ett pyttigt rotsystem skulle troligen inte kunna tillgodose platans vattenbehov tillräckligt under soliga dagar.
 
Jaha, lite vetenskap i det här inlägget. Hoppas ni gillar det lika mycket som jag. 😁 Nej, men helt ärligt så är odling något som självklart är möjligt utan vetenskap. I alla tider har människor trots allt odlat utan att kunna forska på det. Fast eftersom det idag inte bara handlar om mat på bordet, utan också mat till alla bord, så kan det ju vara bra att veta hur man tar hand om plantor på bästa sätt, ökar avkastningen och tar hand om naturen på samma gång. (Och i sådant fall är inte avokadoträd i Sverige det smartaste alternativet, men jag värmer i alla fall inte upp ett växthus mitt i vinter för familjen Avokado. De står i mitt sovrum istället.) 😃

Allt på grund av ett mjölkpaket

Ni vet de där dagarna när man vaknar och vet att det inte finns något alls man måste göra, men sen slutar det med att man egentligen skulle ha gått och lagt sig för 1 timme sedan, men istället skriver man ett blogginlägg. Okej, nej kanske inte, men så är det i alla fall för mig idag. 

Jag hade egentligen inget alls på schemat, men sen hittade jag ett 1,5-liters mjölkpaket som gick ut för 4 dagar sedan, oöppnat, i vårt kylskåp(!). Vem har ens köpt det? Vi förbrukar ungefär 1 dl mjölk i veckan så det kändes orimligt att den stod där. 

Hur som helst tänkte jag att den skulle förbrukas på något sätt. Inget matsvinn här inte! Då tog jag mig en promenad till Coop, 3 km bort och 3 km hem, bara för att köpa 3 paket jäst. Bra tidsfördriv. Samtidigt lyssnade jag på Harry Potter. 

Väl hemma bakade jag både bröd (med bland annat fiberhavregryn, linfrön, havrekross, och mjölk såklart) och kanel- och kardemummabullar. Jag testade dessutom att göra hälften av bullarna i långpanna, eftersom det skulle bevara saftigheten bättre. 
 Vanliga bullar är så otroligt mycket snyggare, men långpannebullarna blev faktiskt godare. Allt har sin charm. 😋

Medan degarna jäste i omgångar gick jag ut i det fina vädret och tog ordning på de spretiga plantorna i växthuset. 

Tänk vad fint om man slapp ha ett växthus över sina vackra plantor. ☺️

Att ett enda gurkfrö kan bilda en sån här stor härva. Wow typ. Gynnsam sommar verkligen (eller var det marsvinsträcket i botten som gjorde susen?). 


Mina kära flower sprout har verkligen växt bra, men det är något som fattas. Inte förrän nu har dessa små små sprouts bildats. Kan det helt enkelt vara så att tålamodet är det som fattas? 

Paprikaplantan som jag köpte på torget i maj var tjockare än en gammal femma var rund. Som ett litet träd. 

Den hade en enorm rot den där paprikaplantan. 🙆‍♀️

Sista störpurpurbönorna. Nu åkte den torra sönderkylda plantan ned under jorden. Jag grävde ned den alltså. Jag hoppas den hinner tillföra sin näring till jorden innan nästa år. Kompostera, kompostera! 💞

Jag fick höra att man bör bädda ned sina plantor över vintern. Vad täcker man då över med, tänkte jag först. Inga problem, tänkte jag sen. Jag tog helt enkelt marsvinens nedtrampade halm och hö (som de vägrar äta, trots höbristen) och lade det runt plantorna. Det blir både näringstillförsel och värme. Jag får erkänna att det luktade lite stall där efter ett tag. Tur att maten ska tillagas. 

Även kålen fick bäddas ned så långt materialet räckte. 

Hälsningar från mig i Kållandet. (Jag måste verkligen lyckas bättre med grönkålen nästa år.. Den är så liten.)