Vårplantering i sommarstugan

I helgen har vi varit i sommarstugan där vi bland annat gjorde i ordning våra pallkragar. Vissa var ordentligt ruttna, speciellt i nederdelen. Dessutom fanns mycket rötter från ett träd 30 meter bort i kragarna. 
 
Jag tyckte att vi skulle behålla de delar som fortfarande fungerade trots att de var lite ruttna. Därför satte vi dem överst så att de blir enkla att byta ut nästa år. Dessutom satte vi palsternacka i den pallkrage som vi inte bytte ut alls. Palsternacka sägs nämligen vara svårt att få bort och om vi skulle vilja få bort dem nästa år är det bäst att de ligger i den pallkragen. 
 
Precis som i pallkragen hemma lade vi marsvinsavfall i botten och sedan ny köpejord. Jorden i stugan uppfattar jag som näringsfattig och sandig. Det som växt bäst innan har varit potatis och den sägs gilla sandjord.
 
Vi hittade morötter från förra året. Antingen har de lagat där som morötter hela vintern, eller så har de inte grott förrän nu. De ser ut att behöva gallras innan de växer sig större, men vem njuter inte mer än gärna av primörer? Och varför sår jag alltid så tätt?
 
För att vara på den säkra sidan satte jag dessutom tre sorters morötter, rädisor (går väl inte att misslyckas med?), sallad, dill, ärtor. Massa bredsådde grönkål så att vi kan jämföra den med den förkultiverade. 
 
Den kål som blev över hemma tog vi med till stugan. Där har vi inte lika mycket koll som hemma, men det ska nog gå bra i detta regniga land. 🙂 (Det regnar ute nu. Yey!)
 
Tyvärr var flower sproutsen små och sköra eftersom jag valde att sätta de finaste hemma. Nästa år får jag se till att förkultiver dem redan i januari om de ska hinna växa till sig innan jag sätter ut dem. 
 
Jag har nog alltid gillat regn. Från början berodde det nog på att ingen annan gjorde det, och jag ville ju inte vara som alla andra, men idag har det nog med att göra att jag vet nyttan med det. Jag vet att mina plantor blir vattnade och att maskarna i jorden mår bra och kan ta hand om jorden. Dessutom är det underbart att vara ute och springa i regn!
 
Jag satte svartkål, flower sprouts, broccoli, grönkål och purjolök. 😍 Det ska blir så kul att följa dessa plantor. Jag har aldrig odlat kål förut. 
 
Självklart täckte jag plantorna med fiberduk här precis som hemma. Jag fick höra förra veckan hur hopplösa kålflugor är och det tar verkligen död på det roliga om någon äter upp mina plantor innan jag har fått ta del av dem. Jag blev lite orolig att regnet inte skulle ta sig igenom. När det regnade såg jag emerellertid att det sakta droppade igenom, så det ska nog lösa sig.
 
Medan jag höll på med mina bebisar till kålplantor så höll mamma på med sina tomatplantor. Jag blev glatt överraskad när jag vände mig om och såg hur snyggt hon hade gjort det. Se de små brädorna hon har lagt runt det lilla tomatlandet. Jättesmart! 😊 
 
  
  
När jag gick runt i trädgården hittade jag skalade kottar lite här och där. Jag tänkte att det bodde en ekorre i närheten som suttit här och där och käkat på en kotte. Senare såg jag dessutom en i ett träd och uppe i skogen låg det stora högar av kottfjäll på marken. Jag tänkte mig hur denna lilla ekorre suttit på vår trappa, på huggkubben och på en stol med utsikt över sjön, kanske en kväll som denna...
 
En liten sak till som bör kommenteras är att att jag hittade älgspillning vid kanten mot sjön. Än en gång saäger jag att jag tänka mig hur en älg stått och tittat ut över vattnet och drömt om livet. 

Utplantering i grönsakslandet

I min iver har jag nu planterat ut de små kålplantorna, löken och satt morötter. Trots att det var bara 4°C inatt tror jag de kommer klara sig bra eftersom jag odlar med fiberduk. 
 
Jag började från vänster i trädgårdslandet med att sätta ut flower sprouts. Det bästa med att börja från vänster var att solen redan hunnit dit så att det blev varmt och behagligt för mig. 😊 

Jag grävde ett hål, fyllde det två gånger med vatten, lät vattnet sjunka ned och satte sedan ned plantan lite djupare än den suttit innan. 
 
Efter flower sproutsen var det dags för grönkålsplantorna som mamma sått alldeles för många av. Just av den anledningen satte jag flera på samma ställe så att vi kan skörda efterhand eller ta bort den svagare. 
 
Jag satte även ut broccoli, men den har jag inte förkultiverat själv utan köpt i butik.
 
Även svartkål hade vi köpt i butik. Jag tror inte jag har ätit det någon gång, men jag antar att det smakar ungefär som grönkål. Den som väntar får se (smaka).
 
Det sista vi köpte i butik var purjolök. Jag hade tänkt att köpa fröer till det, men det blev aldrig av. Därför var det tur att jag fick syn på dessa små grässtrån till plantor. Även här satte jag ned flera på varje plats ifall någon inte överlever. Vi fick så väldigt många i det tråg vi köpte så det var lika bra. 
 
Ruccolan jag förodlat inomhus har jag nu satt ut i landet. Den har på bilden varit med om 4°C och är kanske inte jättelycklig över det, men den ser ändå ut att leva, tycker jag. Hoppas, hoppas!
 
Till sist såg landet ut såhär, med pinnar till markering överallt. Längst till höger har jag satt lök och morötter i flera färger. Nu väntar det svåraste... att vänta. 😁
 

Det lilla växthuset är på plats

Och så kom värmen. Marsvinen har fått gå ut för första gången i år. Glada smaskade de i sig gräset. Dessutom höll vissa plantor på att krypa ur krukorna vilket sade mig att det var dags för utplantering.
 
Mumsan mumsar, Mysan utforskar det nya trädgårdslandet och Alice håller sig säker hos mig.
(Jag vill bara påängtera att jag håller noga koll på dem så att de inte äter något giftigt eller springer in under ett sätngt utrymme!)
 
Växthuset på plats...
 
 ... grundat med marsvinsbajs och sågspån samt odlingjord på toppen. 
 
I jorden sitter nu 2 gurkplantor ...
 
... 4 små, små gula paprikaplantor (plantan på första bilden är av F1 generation och på den andra av F2 generation. F1 generationen bildar den generation bra gurkor som man vill uppnå med korsning av flera olika sorters plantor. F2 generation är generationen som kommer efter den bra generationen. Den generationen blir ofta dålig. Fröna till F2 plantan tog jag från en jättefin gul paprika vi köpte i affären, medan F1-plantans frön är köpta. Det här ska bli kul att följa. Hoppas de överlever trots att de är så små.)... 
 
... samt Mr Avocado. Han har fått komma ut medan Mrs Avocado och Avocado Jr stannar kvar inomhus. Det ska bli kul att se om det blir någon skillnad. När jag tog ut plantan ur krukan såg jag att det var nästan mer rötter än jord i, så antaglien kommer rötterna ta chansen att breda ut sig ordentligt såvida plantan inte dör av köld under natten.
 


Snart har jag ett trädgårdsland!

I söndags stod jag och mamma och kollade på gräsmattan. Hon hade en idé om var ett eventuellt trädgårdsland skulle kunna ligga. Då var jag snabb att ta tag i saken. Med mina bara händer rev jag upp jorden runt kabeln till den självgående gräsklipparen. När det var klart kunde jag börja gräva bort gräs. 
 
Nästan en decimeter ned i jorden befann sig kabeln. För att inte skada den föredrog jag att gräva med händerna så att jag skulle kunna känna var den var. 
 
 Ganska så skitigt blev det.
 
Efter att kabeln var upptagen tog jag spaden och hackade sönder marken till små fyrkanter. Varje liten fyrkant slet jag sedan upp och slog mot marken så att så mycket jord som möjligt skulle kunna falla av. Hoppas inte massor av gräsanlag föll med ock...
 
 
 
När vi tog bort den gamla stenen som vetter mot det nya grönsaklandet såg vi hur rabatten levde. Gräslöken med dess rötter och gångar efter maskar. Jag har för övrigt planerat att skörda lite gräslök på onsdag. Jag hoppas den hinner växa till sig lite mer tills dess.  
 
Rabatten bredvid det nya grönsakslandet kantas av en sten som säkerligen är flera år gammal. Den gick inte att hitta ny så mamma bestämde att vi skulle lägga ned en så kallat modern sten istället, men bara runt det nya landet. Varje sten vägde en del så ännu två dagar efter arbetet med grävning (typ latsdrag 😜) och marklyft med gråsten så har jag träningsverk i ryggen. Det är vad jag kallar riktig och funktionell träning det! 
 
De nya kantstenarna är tjockare än de gamla för det är tydligen modernt nu. Dessutom kan de nog vara användbara som sittplats för trötta rumpor när man rensar ogräs.
 
Att dra ett snöre längst marken för att få kanten rak är en av de saker jag lärt mig av Martin Timell & Co genom åren. Dock ser stenarna ut att behöva justeras litegrann... fast det ska ju synas att det är hemmagjort också. 
 
Nu väntar utplantering av flower sprouts, morötter, grönkål och ruccola. Paprikan, gurkan och pumpan ska däremot få bo i det lilla pallkrageväxthuset vi införskaffat. 
 

Mango från Jena

I veckan har jag varit på klassresa till bland annat Jena i Tyskland. Där fanns botaniska trädgården, planetarium, ett stort och utspritt univeristet och en del att göra på fritiden. Till exempel gick jag och en kompis förjusta in i en ekologisk butik, en så kallad Bio-Markt. Ut kom vi med choklad och både torkad och färsk mango. Jag stod för den färska mangon. Jag ska erkänna att jag blev lyrisk när jag såg den för det var inte vilken mango som helst. 
 
 
I själva verket var det två sorters mango. Den gula var märkt som "Mango Ataulfo" och kom från Mexico. Den gröna var märkt som "Mango wild" och kom från Kamerun. Det blev med andra ord ett värdigt köp för ca 4 euro. Kärnorna har jag nu tänkt att plantera och så får vi se om det blir någon skillnad på de olika plantorna. Här under är en film om hur jag fick ut kärnan ur skalet på mangon. När man odlar mango ska man nämligen inte sätta ned kärnan utan endast innehållet. 
 
Var försiktig med kniven så att kärnan inte blir skadad. Lägg sedan kärnan i en stor kruka (plant liggande) och täck med jord. Vattna och vänta. 
 
 
Min mango jag satte för några veckor sedan har utvecklats mycket sedan jag for till Tyskland. 😃
 
God morgon, god dag, god odling och god natt!
 
Julia