Slutsats 2 - gurka

Årets gurkplanta har verkligen växt jättebra och vi har skördat säkert 15 gurkor och massor hänger kvar. Dels tror jag den gynnsamma skörden beror på det varma vädret och dels på att plantan stod i ny jord blandat med (soon-to-be) marsvinsbajskompost.


God, grön gurka 😁

Jag satte fröna redan i mars och fick då höra att det var aaalldeles för tidigt, men icke då. I år när sommaren blev varm så tidigt var det bara bra att plantorna hade hunnit växa till sig. 

Starka och fina i början på april. 
Till nästa år måste jag komma ihåg att inte sätta ut plantan för tidigt (som 20 april). I år satte jag ut två plantor innan värmen kommit och de båda frös på natten och brändes av solen på dagen. Att de brändes av solen berodde på plastväxthuset som satt över. Dessa plantor mådde inte jättebra, så de fick flytta ut och göra plats för en annan planta som stått inne ända till 12 maj. Nästa år får jag dock anpassa mig till vädret, kanske är det inte lika varmt i maj och utplanteringen får ske senare. 

Sååå många fina blommor, jag blir helt kär! 😍


Såhär fin hann gurkan bli innan jag satte ut den den 12 maj. 

När andra plantan planterats satte jag även upp en gardin som skydd mot solen. Det gjorde att solen inte brände direkt på plantan och bladen blev aldrig bruna som de blivit på de tidigare plantorna. 

Detta är de två sorter jag tänker sätta 2019. 2018 var det impactas slanggurka jag satte och det var ett mycket bra val eftersom plantan brett ut sig i hela växthuset och levererade massor gurkor. Å andra sidan vill jag gärna ha lite längre gurkor samtidigt som det är kul att testa en ny sort. Därför testat jag även den vänstra sorten. 

Tack för mig! 😊 //Julia Slutsats 1 - ärtor och bönor

Jag har tänkt att jag från och med nu ska sammanfatta hur det gått med de olika odlingarna i år. Jag kommer börja med de sorter som jag redan nu ser resultatet på och komma med resten efterhand. 

Idag är det därför dags att sammanfatta hur det gått för ärtor och bönor.

Jag satte egenligen inte ärtor och bönor så seriöst. Hemma petade jag bara ned dem i jorden lite här och där och skaffade några pinnar för dem att klättra på. I sommarstugan sådde vi däremot i raka rader och stöttade med samma kompostgaller som året innan. Problemet i sommarstugan var att de torkade... Då vädret inte är något vi kan påverka så önskar jag helt enkelt mer regn tills nästa år. Alternativt så täckodlar jag så att mindre vatten kan dunsta, men det spelar i och för sig ingen roll om det inte regnar alls.

I sommarstugan växte ärtorna bra till det att de torkade ut. Här hemma har ärtplantorna däremot växt ganska dåligt. De har blivit små och baljorna har varit små och hårda. Till skillnad från i sommarstugan så är landet hemma skyddat av ett äppelträd och därför har de inte torkat ut, men kanske har de ändå fått för lite vatten.

Totalt i år har jag skördat max 10 ärtbajor och bönor. Nästa år tänker jag därför:

1. Sätta fler ärtor och bönor från början. Jag har nämligen massor torkade ärtor, både från i år och från tidigare år. Till exempel de på bilden ovan... Dessutom har jag en påse störpurpurbönor som mamma köpte för några år sedan som är riktigt goda och vackra.
2. Bygga en spalje av pinnar. Det gjorde jag även i år, men nästa år ska den ha fler grenar så att plantorna fäster bättre när de klättrar. I år hade de en benägenhet att klättra på vinbärsbusken istället för på spaljen eftersom det var enklare.
3. Sätta på friland. Inte för att jag inte gjorde det i år alltså, men det fungerar nog bäst har jag kommit fram till. Om jag nu ska sätta så många ärtor och bönor på samma ställe så är det viktigt med rotutrymme. 

Detta är de två sorter jag planerar att plantera nästa år. I den högra påsen är det dock helt och hållet blandade sorter och egentligen är det de höga sorterna jag vill ha. I första hand komper jag därför så de ärtor som torkade i år (på bilden överst), de är nämligen av hög variant. De kan dock ha blivit korsade med de låga plantorna intill. I så fall får jag tillfälle att känna mig lite som Gregor Mendel. 😁
Lite av 2018 års skörd ❤️

Fortsättning följer 😊 //Julia