Rabarbersylt

Jag måste bara berätta om rabarbersylten jag gjorde häromdagen. 😃 Jag är egentligen ingen syltfantast, men den här var riktigt god, både söt och syrlig.
 
 
Recept Rabarbersylt
500 g rabarber
2 msk vatten
1 tsk vaniljsocker
250 g syltsocker
eventuellt 1-3 tsk gelatinpulver för fastare konsistens
 
Tvätta och skär rabarbern i bitar. Häll bitarna tillsammans med vatten i en kastrull tillsammans med syltsocker och eventuellt gelatinpulver och låt koka i 10 minuter. Stäng av plattan, blanda i vaniljsocker och häll upp sylten på en ren glasbruk. Sylten kommer stelna när den svalnar.
 
Såhär rengjorde jag burken:
Jag lade burken i varmt kokande vatten så att alla sidor blev täckta. Sedan tvättade jag mig och ställde burken (tom på vatten) upp i vattnet. Jag använde en grytlapp, men den fick bara nudda utsidan för att inte smutsa ned burken. Därefter hälle jag på sylten och stängde locket. 
 
Eftersom jag läser fysik nu och har prov på hela fysikboken idag så ligger ordet tryck mig nära. Det säger mig att varm sylt tar mer plats än kall sylt. När burken kallnar kommer det därför bli ett undertryck i burken vilket gör att den blir trög att öppna första gången, men det är ju också ett tecken på att den fortfarande är ren (och håller längre). Så fort man öppnar den släpper man in bakterier. 🤧
 
 

En aning djurplågeri

Idag hade vi Coopertest klockan 8.20 i skolan. Skolans Coopertest innebär att vi ska springa 3 km på så kort tid som möjligt. Testet gjorde vi även för 4 veckor sedan. Syftet var att vi skulle förbättra oss. Gissa hur mycket jag förbättrade mig!
 
(null)
Med 0 sekunder. Jag fick precis samma tid. Jahapp. Bara att fortsätta då. 
 
Innan jag cyklade iväg för att göra Coopertestet gick jag en liten runda i trädgården. Där fanns både bra och dåliga nyheter. 
 
(null)
Under min ena fina pumpaplanta satt det en snigel. Jag vet inte vad det var för någon, men den var läskigt lik mördarsniglar. Gulbrun och fet. 🙁 För att vara på säkra sidan klippte jag huvudet av den, lade den i en plastpåse och slängde den i soptunnan. Jag hoppas verkligen att det inte var någon nyttig snigel, men efter att ha flyttat från en trädgård till en med till en utan mördarsniglar fick jag lite lätt panik. 
 
Är det någon som vet om det är en mördarsnigel? 😁
 
(null)
Den goda nyheten är att min andra pumpaplanta slått ut. När jag tittade till den i går kväll fanns där ingen blomma, men under natten har den exploderat
 
 
 
 

Grönsakslandet den 22 maj

En tidig morgon, närmare bestämt 7.15 tog jag mig en promenad runt i paradiset. Gräset var fortfarande vått av dagg och solen försökte bryta sig genom det tunna molntäcket... eller nåt sånt. 
Störpurporbönorna som jag satt ned i jorden någon vecka tidigare har tittat upp. Med skalet kvar gjorde de det enkelt för mig att se vad det var. Den vänstra bilden är från 14:e maj och den högra är från 22:e maj. 
 
Även ärtorna har tittat upp här och där (för att jag inte kunde låta bli att sätta dem både här och där). 
 
Morötterna har också kommit upp. Frågan är varför de alltid kommer upp på samma ställen trots att jag sprider ut fröna. Min ena teori är att de åker ihop av vattnandet och det låter mest rimligt. Min andra teori är att groddarna böjer sig åt olika håll när de tar sig ur fröna och råkar händelsevis hamna åt samma håll.
 
 
Gissa vem som är överlycklig över att snart ha hemmaodlad gurka på tallriken?! Plantan har jag till och med drivit upp från själv från frö. Jag tror det var i mars och jag fick höra att jag var för tidigt ute, men icke då. Värmen kom så tidigt i år så det var tur jag var tidigt ute (läs ivrig!). 
 
Gurkplantor är mycket mer snabbväxande än paprikaplantor har jag märkt... Det är tur att det går att köpa plantor när det inte går som en har tänkt sig. 😜
 
Här har vi den spretiga paprikaplantan från IKEA. Redan i butik fanns små gula paprikor på den och nu håller nya paprikor på att växa ut. Yey! Dock tycker jag inte den är så snygg med tre stammar och stora blad som inte kan hålla upp sig själva. 
 
 
Inte heller förstagenerationspaprikorna har växt sig alltför stora.. 🙃 Det tyder på att det går lika bra att ta frön från en paprika som att köpa en påse, åtminstone när det gäller själva plantan. Det skulle vara spännande att se skillnad på paprikorna och deras smak också. Hoppas de hinner bära frukt innan sommaren är slut. 
 
Den här pumpaplantan ska ta över mammas del av grönsakslandet har jag tänkt... Hoppsan, råkade jag inkräkta där också. 😁
 
Oj, vad mina flower sprouts växer. Jag börjar bli rädd att fiberduken inte räcker till ganska snart om de ska växa såhär fort. Går det att slippa kålflugan utan den tro..? 😱 
 
Broccoli 💚
 
Samodling innebär för mig rädisor mellan kålväxterna. 😊
 
Svartkål 🖤
 
 
Lök 💛 De tjockare är vanlig lök och de tunnare är purjolök.
 
Rucolan har äntligen börjat ta fart. Dock är den ganska stark så den behöver vattnas mer den kommande tiden om det ska fortsätta vara såhär varmt. Dessutom ser det ut som att jag behöver gallra en hel del. Jag undrar också vem det är som smaskar på den. Det är mycket myror i landet, men de äter väl inte rucola? 😁

Det växer så det knakar i vårvärmen!

Plötsligt blev det varmt ute. Kortbyxorna åkte på, jorden torkade ut och jag fick börja springa med vattenkannor. Samtidigt som jag skriver det här ser jag att äppelträdets blommot slått ut och när jag tog en tur till trädgårdslandet såg det ut såhär:
 
Mina kära flower sprouts har verkligen lyckats trots att det är första gången jag odlar kål. Det är nästan så de har växt varje gång jag tittar till dem. 😍
 
Längre bort i tunneln växer även broccoli, svartkål, grönkål och purjolök så gott de kan. Även om broccolin och svartkålen var klart störst när jag satte ut plantorna så har flower sproutsen kommit ikapp nu; en stark växt det där! Grönkålen är tyvärr fortfarande ganska ynklig. Den såddes sist och fick troligen för lite sol. Plantorna var smala och rangliga då jag planterade ut dem och det verkar sitta kvar än. Och purjolöken ser ut som grässtrån istället, men så ska det väl vara. 
 
För ca 3 veckor sedan, närmare bestämt samma dag som det skulle blir en jättekall natt, planterade jag ut två gurkplantor i växthuset (Läs om det här!) Den efterkommande kylan i kombination med den brännande solen genom växthusets plast gjorde plantorna både brända och köldskadade samt trötta på livet. Då var det väldigt bra att jag hade sparat några plantor i mitt sovrumsfönster. Faktiskt hela 4 stycken. 😊
 
Den här gurkplantan har stått i mitt rum och mått riktigt bra av morgonsolen. Jag har faktiskt redan pollinerat blommorna med en liten pensel för planen från början var att jag skulle behålla den inomhus. Nu har den dock fått flytta ut i växthuset och ersatt de trötta gurkplantorna som var där innan. (Eller de sitter faktiskt kvar eftersom jag inte hade hjärta att slänga ut dem, men det måste jag göra snart). 💚
 
Skillnaden nu är att jag satt en fiberduk som skydd mot den starkaste solen. Dessutom har jag satt in en termometer så att jag kan se temperaturen där inne. 
 
I inlägget jag länkade till tidigare var det även bilder på de paprikaplantor jag själv sått och satt ut. De var inte större än såhär då:
 
Och de är inte mycket större än... 
 
Jag gick till torget här i stan förra lördagen. Där är det marknad varje lördag och flera stånd med växter står uppställda. Jag köpte glatt en paprikaplanta och traskade hem med i blåsten. Den fick ersätta en av mina egensatta paprikaplantor tillsammans med en anna paprikaplanta som mamma kom hem med från IKEA. 
 
Nästa år måste jag komma ihåg att förkultivera paprika mycket, mycket tidigare. I januari, tror jag blir bra. Men varför inte i november likaväl? 😁 Nej, då lyser nog solen för lite för de små stackarna, och någon odlingslampa ska det inte slösas med i min närhet. 
 
God morgon, god dag, god odling och god natt! 💚
Julia