8 december - Julias Julkalender
Ibland blir man lite mer förvånad än andra gånger. Det är inte helt ovanligt att jag pratar med någon om hur dåligt det är med socker, godis, vitt bröd och kakor. Det som sedan förvånar mig är att det efter vidare diskussioner framkommer att personen jag pratar med inte har en aning om vad som händer med sockret i kroppen. I dagens lucka presenterar jag därför, mer än gärna...
Insulin
Insulin är ett hormon, som frisätts när vi får förhöjt blodsocker, dvs när vi har ätit socker, vetemjöl, pasta, potatis, etc. Det funkar såhär:

Visste du att...
- Ju mer insulin som frisätts, desto mer socker tas upp. Dessutom, ju mer socker vi har i blodet, desto mer insulin frisätts. Helt enkelt, ju mer socker vi äter, desto mer socker kommer våra celler ta upp. (Till en viss gräns.)
- Diabetes II beror på att kroppens celler har blivit resistenta mot insulinet. Alltså behöver bukspottkörteln frisätta mycket mer insulin för att sockret ska kunna tas upp av cellerna. Om det har gått riktigt långt innebär detta att cellerna inte kommer kunna ta upp tillräckligt med socker, trots att bukspottkörteln frisätter massor med insulin. Med andra ord kommer blodet ha hög sockerhalt hela tiden, med allt vad det innebär.
- Händelsföroppet som beskrevs ovan sker i de flesta av kroppens celler. Undantaget är cellerna i mag-/tarmkanalen, hjärnan och njurarna samt de röda blodskropparna. Dessa kan ta upp socker utan hjälp från insulin. Vad tror ni det skulle kunna bero på?
Ha en trevlig andra advent! :)