18 december - Julias julkalender
Här kommer facit från i förrgår:

Det där med sötaste djuret kanske är en definitionsfråga, men det är ju ändå jag som gör facit så här får man rätt för marsvin! :D
Vad tyckte ni var svårrast förresten? Jag kan tänka mig att ni ville skriva jultomte, istället för julafton, men svårast var kanske ändå "i symbios med tarmen"? Det där med tarmbakterier och symbios, det är ju ganska nytt egentligen. Inget man läste om i skolan för 30 år sedan, om jag förstått rätt. Därför hittar ni i dagens lucka...
Korta fakta om tarmfloran - om hur vi lever i symbios med bakterierna
- När vi föds är vi helt sterila - våra tarmar innehåller igna magbakterier. Dock kommer vi redan vid födseln utsättas för en mängd bakterier. Under våra två första levnadsår utvecklas tarmfloran. Från två års ålder och framåt är den dock realtivt konstant.
- Ett undantag från ovanstående punkt är att mängden bifidobakterier minskar med åldern. Dessa bakterier är förknippade med hälsa, vilket betyder att minskningen av dem kan vara negativ för vår hälsa.
- Nuförtiden vet man att magsår beror på en viss bakterie - helicobacter pylori. Denna dyker ned i magsäckens skyddande slem och börjar bryta ned magsäckens cellmembran. Inte konstigt att magsår gör ont!
- Flera sjukdomar, såsom diebetes mellitus och parkinsson, verkar korrelera med en dålig tarmflora, dvs med att man har fel sorts bakterier i tarmarna. Dock vet man inte riktigt vad som är hönan och vad som är ägget. Man vet alltså inte om sjukdomarna orsakar dålig tarmflora eller om tarmfloran orsakar sjukdomarna.
- För människor med ogynnsamm tarmflora kan avföringstransplantationer vara effektiva. Det innebär att en person får ta del av någon annans välfungerade tarmflora, genom att den transplanteras in i den personens tarmar.
- Vissa bakterier i tjocktarmen bryter ned stärkelse (som inte brutits ned tidigare i systemet) till korta fettsyror, såsom smörsyra. Smörsyran är förknippad med hälsa och det är således positivt att ha många bakterier som bildar smörsyra.
Dagens utmaning: Lägg upp en plan för att få i dig prebiotika varje dag. Prebiotika är egentligen fibrer som fungerar som mat åt dina bakteriekompisar i tarmarna. Exempel på bra fiberkällor är gröna bananer (de bruna innehåller mest enkla sockerarter), lök och jordärtskocka. Med andra ord: frukter och grönsaker samt baljväxter, nötter och fröer.