17 december - Julias Julkalender
Gör den här bilden att det börjar vattna sig i munnen på dig? 🤤

Om inte, så försöker jag igen.

Okej, alla kanske inte gillar fisk och morötter lika mycket som jag. Här kommer här ett sista försök...

Vad vill jag med detta tro? Jo, det får ni veta när vi öppnar dagens lucka, som innehåller...
...poängen med att laga mat, att äta när man är hungrig och att inte kasta i sig maten. Med andra ord
Den cefala fasen
När vi ser mat, känner doften av mat eller helt enkelt bara tänker på mat påbörjas en process i trre faser. Det första steget i fasen är den så kallade cefala fasen (hjärnfasen). Under denna fas aktiveras skickas signaler från hjärnan till magsäcken, som börjar producera magsaft. Alltså börjar magsäcken producera magsaft innan vi ens stoppat maten i munnen. Under den cefala fasen börjar vi också producera mer saliv, vilket gör att det sedan blir lättare för kroppen att ta hand om det vi stoppar i oss. Det blir både enklare att svälja och maten smakar mer, eftersom smakämnena behöver lösas upp i saliv för att vi ska känna smaken.
Poängen jag vill komma till är att det är bra att laga mat, tänka på mat och dessutom vara hungrig när man äter . Ja, men varför då? Jo, för då hinner man in i den cefala fasen innan maten är på väg ned i strupen!
(På tal om mat ska jag gå och äta nu. Klockan är 12.30 när jag skriver detta och jag har en föreläsning 13.15. Tur för mig att magen kurrar och att jag tänkt på mat under hela det här inlägget. Det finns knappt bättre förutsättingar för en bra måltid med mycket magsyra och saliv som bearbetar maten.)