2 dec - Julias Julkalender

I dagens lucka har vi... 
 
Kollagen
 
Okej, det var ju lite udda, tänker ni. Men faktum är att 25-35% av alla proteiner i vår kropp består av just kollagen. Dessutom bygger det upp både ligament och senor. Det är alltså en mycket viktigt protein, minst sagt. 
 
I en viss bok på läkarprogrammet bekriver man kollagen som "flexibelt som ett rep, men starkare än stål". Faktum är att kollagenet är så starkt att det är större risk att ett ben går av, än att senor och ligament går av. Även i huden är kollagen en viktig kompnent, som ger lagom elasticitet och styrka. Vilken slutsats kan vi dra av allt detta då? Jo, att vi skulle utsätta oss själva för en stor risk om vi fick i oss för lite kollagen.
 
Okej, nu vet ni att kollagen är viktigt. Vad ska ni göra med den här informationen då? Ja, antingen kommer ni bara ihåg det för att det är kul att veta, eller så försöker ni tänka hur ni kan ha nytta av informationen. Om man lider av exempelvis artros eller vill gynna hälsan i senor, ligament, ben och hud, så kan det vara bra att få i sig extra mycket kollagen. 

Hur får jag i mig kollagen?
1. Den enkla vägen: Det finns hydrolyserat (nedbrutet) pulver av kollagen att köpa, som man helt enkelt spär ut i vätska och dricker. Dessa byggstenar tas upp av kroppen och byggs ihop till kollagen. 
2. Den goda vägen: Ät skinnet på kycklingen, inälvor, de seniga delarna i kött och öka intaget av vitamin A (lever, morötter, ägg) och vitamin C (paprika och kål). Idag får vi ofta i oss för lite kollagen, eftersom många av oss väljer bort inälvor, svårtuggade köttbitar och kycklingben, så det är inte konstigt att många lider av exempelvis artros.
3. Den självklaraste, men kanske (?) svåraste vägen: Undvik rökning, socker och att åldras... 
 
Dagens utmaning: Ät en annan del av kycklingen än filén idag! Förutom att du får i dig extra mycket kollagen, så minskar du också matsvinnet, eftersom du väljer en bortglömt del av kycklingen, som tyvärr ofta blir kastad.
 
 
Rotfruktsgryta med kycklinghjärtan. Många är rädda för kycklinghjärta helt i onödan. Det smakar precis som kycklingfilé, men har en pyttelite(!) mer gummiaktig smak. Ingenting att vara rädd för! Det smakar inte dissektion! 😛 
 
Tänk vad enkelt man kan göra för sig.Man tar lite rotfrukter, några kycklingklubbor och en ugnsform. På med lite olja, salt och peppar och rätt in i ugnen. Medan maten blir klar ligger du på soffan och vilar efter en löptur, eller nåt.
 
Det här var riktigt mumma för kollagenproduktionen kan jag lova. Kycklinglevergryta (kollagen och A-vitamin) ihop med kålrotmos (C-vitmain). Och så gott att smaklökarna började sjunga också. Ja, jösses! Kycklinglever smakar inte heller dissektion, vad du än tror. Det har en mycket mildare smak än annan lever och funkar utmärkt i en gryta, panerad eller stekt som den är. Glöm inte kryddorna bara. Salt, peppar och timjan är en bra början.
 
På tal om att hinna göra annat medan maten tillagas... Nej, men kycklingklubbor i ugn är verkligen så enkelt. Glöm förresten inte att äta så mycket som möjligt av varje kycklingklubba. När du väl blivit kladdig av den, så är det ju likabra att gå all in. 
 
Hoppas du har (haft) en trevlig dag! Hörs imöra! :)