23 december - Julias Julkalender

Dan före dopparedagen. Redan!? I dagens lucka kommer en dikt från 2014, som i och för sig funkar lika bra 2019.. 

En liten dikt

När fullmånen i den kalla årstiden glimmar,

sitter jag här och rimmar,

när jag 23 december granen klär,

det ingen snö på marken är,

tänk så fint det kunde vara,

att vakna upp till fallande flingor klara,

det känns ej som minusgrader i naturen,

och tomten ringer argt till väderleksreportrarna i luren,

ni får skaffa snö hit,

annars blir det ingen jul vit,

tidningarna skriver om det varma december,

det känns ju som september,

men det är i och för sig ganska praktiskt,

att inte ha snö på bilvägar faktiskt,

då är det för bilisterna jobbig, 

säger orienterarna snobbigt,

orienterarna kan ha sina spikskor på,

och springa på hala isar små,

snabbt och lätt de susar fram,

men se, nu snöar det minsann!

 

2014

 

 

22 december - Julias Julkalender

Så var det äntligen dags. Det är nu det vänder. I dagens lucka hittar ni...
 
Vintersolståndet 
 
Någon gång mellan 20-22 december infaller årets kortaste dag. I år inträffar den idag, söndahen den 22 december, vilket innebär att dagen endast kommer vara sex timmar, fyra minuter och 52 sekunder lång... för att vara specifik. Vad ska vi då göra av årets kortaste dag, förutom att fira att dagarna från och med nu blir allt längre. Jo, nu är det ju söndag och det är ju en såndär dag då man inte hittar på så mycket överlag. Därför kommer här en aktivitet:
 
Välj ut en person i din närhet och lys upp dess vardag. Berätta för personen om tre anledningar till att du tycker personen är en bra person. Det kommer garanterat lysa upp Sveriges mörkaste dag.

21 december - Julias Julkalender

 
Såhär i juletider är det många som är ute på vägarna, vad passar då inte bättre än innehållet i dagens lucka...
 
Hälsans och magbakteriernas godaste havrefrutti
 
Lägg frysta hallon i en eller två glasburkar, beroende på om du vill göra två små mellanmål eller ett stort.
 
Häll 1 dl havregryn, 2,5 dl vatten, ½-1 tsk kanel och 1 krm salt i en kastrull, Sätt på plattan och låt koka upp. När det kokar stänger du av plattan om du har en vanlig hederlig gammal spis eller sänker värmen om du har induktionshäll. Därefter tar du en såsvisp och rör runt i grytan i typ 2 minuter. Häll sedan havregrynsgröten över hallonen.
 
På ett vips har hallonen tinat och det är bara att sätta i sig mellanmålet. Om du valde att göra två små portioner istället för en stor så fungerar det utmärkt att sätta in alltihop i kylen och äta det kallt vid ett senare tillfälle. Då smakar det som risifrutti, fast med fibrer (det älskar de snälla magbakterierna) och utan strösocker då...

20 december - Julias Julkalender

Ska vi inte slå till med den tredje fasen på en gång? Det är lika bra, så att ni hinner lära er det tills det är dags för julbord och obligatoriska samtal runt matbordet? I dagens lucka hittar vi...
 
Den intestinala fasen - tunntarmsfasen 
 
När maten kommer ned i tunntarmen kommer magsäckens aktivitet att hämmas av två anledningar. 
 
1. Tunntarmen kommer sträckas ut av maten om färdats dit från magsäcken. Det skickas då nervimpulser till den nedre delen av hjärnstammen. Därifrån skickas sedan nervsignaler som gör att magsäckens motlitet (=rörelse) minskar, medan den nedre magmunnen (mellan magsäcken och tunntarmen) spänns, så att mindre mat kan passera. Poängen med detta är att tunntarmen inte ska behöva ta emot för mycket mat på en gång. 
 
2. CCK-celler i tunntarmen avger CCK (=kolecytokinin), när de känner av att det finns fett och protein i tunntarmen. CCK har många funktioner, bland annat:
  • att kontrahera gallblåsan, så att galla åker ut i tarmen
  • att minska magsäckstömningen
  • öka effekten av hormonet sekretin -->
3. S-celler avger sekretin när pH sjunker i tunntarmen. (Blandnigen av mat och magsyra som kommer ut i tuntarmen har lågt pH). Sekretiner gör att...
  • flödet av bukspott ökar. Eftersom bukspottet innehåller bikarbonat kommer pH bli högre.
  • effekten av CCK ökar
 
För att sammanfatta det hela fungerar de tre faserna såhär:
Fas 1 - hjärnfasen: Startar saliv- och magsyraproduktionen.
Fas 2 - magsäcksfasen: Ökar magsäckens peristaltik och frisättning av magsyra.
Fas 3 - tunntarmsfasen: Sänker magsäckens hastighet, för att tunntarmen inte ska bli överbelastad. 
 
Det finns såklart mycket mer intressant att skriva om när det gäller magen, men imorgon byter jag tema. Äntligen! tänker kanske ni. :P

19 december - Julias Julkalender

Goddagens! Häromdagen innehöll en lucka den så kallade cefala fasen, hjärnfasen, som hade med bildningen av saliv och magsaft att göra. Jag nämnde då att det bara var en fas av tre. I dagens lucka hittar ni således...
 
Den gastriska fasen - magsäcksfasen
 
Den gastriska fasen startar när maten kommer ned i magen. Där finns det receptorer som känner av:
1. förändringen i pH: Magsäcken har normalt pH 1,7, men normal föda gör att det blir mer basiskt i magsäcken.
2. att magsäckens stäcks ut: Magsäcken har som minst samma storlek som en stor bratwurst, men den har bra förmåga att töja ut sig, eftersom väggen är veckad. 
 
När receptorerna känner att pH blir högre och magsäckens stäcks ut skickas nervsignaler till flera andra nerver. Dessa nerver får magen att forsätta utsöndra magsaft, samtidigt som peristaltiken startar. Peristaltik är muskelsammandragningar, som jobbar för att bryta ned och transportera maten framåt i  mag-/tarmkanalen. 
 
Förutom att nerver aktiveras, så kommer även hormoner frisättas som svar på de två punkterna ovan. Ett hormon som heter gastrin frisätts från den nedre delen av magsäcken. Sedan går gastrinet ut i blodet och kommer sedan tillbaka. (Det låter ju onödigt, men det är så hormoner fungerar...) När gastrinet kommer tillbaka orsakar det histaminfrisättning av andra celler och histaminet i sin tur gör att andra celler frisätter saltsyra. Med andra ord kommer hormonet gastrin orsaka frisättning av magsyra, så att pH i magen sjunker igen. Varför ska pH i magen hållas runt 1,7 då? Jo, bland annat för att proteiner ska kunna brytas ned. Pepsinet som bryter ned proteiner fungerar bäst vid sitt optimala pH. 
 
Ja, nu har julbordet nått ned i magen och prinskorvarna börjar brytas ned.... men det finns ju en tredje fas. Den tar vi en annan dag. Hoppas ni har en trevlig torsdag! (Det har i alla fall jag, för idag börjar jullovet. Dock kommer vi få en del arbete att jobba med idag, så att vi inte vilar ihjäl oss under "lovet".
 
Kram! 😃