20 december - Julias Julkalender
Ska vi inte slå till med den tredje fasen på en gång? Det är lika bra, så att ni hinner lära er det tills det är dags för julbord och obligatoriska samtal runt matbordet? I dagens lucka hittar vi...
Den intestinala fasen - tunntarmsfasen
När maten kommer ned i tunntarmen kommer magsäckens aktivitet att hämmas av två anledningar.
1. Tunntarmen kommer sträckas ut av maten om färdats dit från magsäcken. Det skickas då nervimpulser till den nedre delen av hjärnstammen. Därifrån skickas sedan nervsignaler som gör att magsäckens motlitet (=rörelse) minskar, medan den nedre magmunnen (mellan magsäcken och tunntarmen) spänns, så att mindre mat kan passera. Poängen med detta är att tunntarmen inte ska behöva ta emot för mycket mat på en gång.
2. CCK-celler i tunntarmen avger CCK (=kolecytokinin), när de känner av att det finns fett och protein i tunntarmen. CCK har många funktioner, bland annat:
- att kontrahera gallblåsan, så att galla åker ut i tarmen
- att minska magsäckstömningen
- öka effekten av hormonet sekretin -->
3. S-celler avger sekretin när pH sjunker i tunntarmen. (Blandnigen av mat och magsyra som kommer ut i tuntarmen har lågt pH). Sekretiner gör att...
- flödet av bukspott ökar. Eftersom bukspottet innehåller bikarbonat kommer pH bli högre.
- effekten av CCK ökar
För att sammanfatta det hela fungerar de tre faserna såhär:
Fas 1 - hjärnfasen: Startar saliv- och magsyraproduktionen.
Fas 2 - magsäcksfasen: Ökar magsäckens peristaltik och frisättning av magsyra.
Fas 3 - tunntarmsfasen: Sänker magsäckens hastighet, för att tunntarmen inte ska bli överbelastad.
Det finns såklart mycket mer intressant att skriva om när det gäller magen, men imorgon byter jag tema. Äntligen! tänker kanske ni. :P