Sellnic, marsvinsskabb och stronghold

Det senaste har mitt marsvin Alice fått fler och större kala fläckar på magen, ryggen och nosen. Hon har dessutom kliat sig mycket mer än vad hon borde, ibland så mycket att hon ramlat och nästan fått kramp. Förra veckan tog vi oss därför till veterinären för diagnos. 
 
På bilden nedan ser man att hon tappat päls på ryggen och på nosen. Själva skinnet ser fint ut, men eftersom pälsen inte växer ut och eftersom hon kliar sig såpass mycket tror jag att något är fel. På magen är hon inte lika kal, men pälsen är ändå för tunn för att de ska vara friskt. Dessutom har hon gått ned i vikt det senaste året, även om dagens vägning visade plus sedan en vecka bakåt.
 
Besöket hos veterinären sade inte jättemycket. Hon hittade varken svamp eller ohyra i pälsen och Alice är ju pigg och glad samt äter som en häst i övrigt. Allt detta gjorde att veterinären misstänkte hypertyreos, alltså överaktiv sköldkörtel. Det kan göra att ämnesomsättningen går upp så att man tappar vikt trots att man äter mer och att pälsen faller av. Senare i veckan ska vi därför in på blodprov med henne för att kontrollera detta. Eftersom det inte är vanligt med blodprov på marsvin så var veterinären tvungen att kolla upp hur man gör först. 
 
Utöver blodprovet ska vi behandla alla tre marsvin mot sellnic, alltså marsvinsskabb. Jag har pratat med flera uppfödare och marsvinsnördar och alla, inklusive veterinären, säger att man ibland inte hittar några skabbdjur trots att de finns där. Ibland är det bara ett fåtal djur som påverkar hela marsvinet och dessa få är inte lätta att hitta.
 
För att behandla sellnic används Stronghold. Då får de en viss vätska i nacken som ska sprida sig på kroppen och utrota kvalstren. Eftersom mina marsvin väldigt ofta sitter och slickar på varandra och Stronghold inte är nyttigt att få i munnen sitter de nu behandlade i var sin bur och undrar vad som sker. Imorgon ska de få flytta ihop igen och så hoppas vi alla på att Alices kliande ska vara över. 
 
Att endast Alice har drabbats av kli och tappad päls låter kanske konstigt, men det beror på att sellniken kan vara latent, alltså dold. Inte förrän marsvinen blir försvagade eller stressade kommer symptomen då framträda, vilket innebär att de andra marsvinen troligen skulle drabbas senare. Dessutom skulle de smitta tillbaka på Alice så fort medicinen försvunnit.
 
Jag tror att Alice kan ha både sellnik och hypertyreos. I så fall kan hypertyreosen ha gjort att hon tappat i vikt, blivit försvagad och att sellniken därför tagit över. Dock kan det också vara så att hon tappat i vikt på grund av sellniken. Vi får se helt enkelt. Nu är det i alla fall skönt att veta att det finns åtgärder. 
 
Vi alla håller tummarna för mitt lilla charmtroll! 😍